Föreningen SVEG

Tullstorps sten som fick stå modell för föreningen SVEGs logga.

Drakhuvud som vi fann vid fosfat undersökningarna kring foteviken

Vara nyfiken på kan ge resultat - som kan vara ett mål i livet.
2021 Så när jag nu på ålderns höst skall lämna över Verksamheten och Fotevikens roder till nästa generation kan det var i sin ordning att blicka bakåt.

läs mer om hur det gick https://idevision.se/organisation/fotevikensmuseum

En aktiv förening med många järn och medarbetare igång
Det blev dåliga tider och med ett telefonsamtal från kommunen och Arbetsförmedlingen blev vår nu mer utvecklade Camp basen för kommunens största Arbetslöshetsprojekt.
Så blev vi med mark, 70000kvm, att utveckla mina visioner och tankar på ett maritimt center.

 se vidare om ALU https://idevision.se/sveg/alu

Marinarkeologin väcks
Vad vi redan hunnit med nu var att väcka den arkeologiska världen för behovet av mainarkeologisk kompetens i Sverige. Samling i Falsterbo med hela den tunga kretsen av experter i ämnet från hela Sverige tillsammans med Svenska sportdykarförbundet. Det blev ett ja till ett tryckt och videobaserat utbildningsmaterial.
I samma veva skulle Malmö museer göra en vikingautställning i Florens. Min gamle skolkamrat, då chef på Stadsmuseet i Malmö, var ansvarig . Vårt uppdrag var en multimedia- produktion om vikingatiden. Så blev det ännu ett uppdrag för radarparet Björn och Birger Bilderna kom från platserna vi besökt och bildspelsproduktionen blev liksom hela utställningen en succé.

Förenings SVEGs satsning på  Fotevikens Museum 
Samtidigt som det var det dags att flytta till den nya marken var vi mitt uppe i produktionen av det marinarkeologiska arbetet. Vårt team i arbetsmarknadsmarkadsåtgärder växte från 10 till 50 och som värst lite längre fram i tiden till 132 st. Dykgänget, vårt arbetsgäng av tekniker, skribenter, arkeologer, fotografer etc mfl hade rest Sverige runt för att inventera, fotografera och under och övervattenfilma under min ledning. Sven Rosborn, min kamrat från Malmö museer, hade sagt upp sig just innan han gjort 25 års tjänst där i Malmö och jag var inte sen att knyta honom till oss.

 

läs mer om museet https://idevision.se/organisation/fotevikensmuseum

Vilken tider! Ideer
Dagligt arbete, sponsorer med bodar, material, utrustning! Vi byggde, rustade upp, flyttade hus, lärde om timmer, textil, läder och keramik. Kunskapen fick vi från frivilliga tillresande och projektanställda, främst danska, som la grunden till hantverkskunskaperna som än i dag finns.

Vi byggde kontor, verksamhetslokaler, smedja, snickeri, hallar för pedagogisk verksamhet, bygdegård, restaurant och mötesplats.
Vi byggde vikingaskepp, hus, miljöer, inredningar. Ja, en hel vikingastad.

Nästa Generation
Tiden har gått och nu sitter jag här 40 år senare sedan starter och nästa 25 år sedan vi reste den första planka till den fantasiska vikingamiljön som idag utgör Fotevikens museum med kringverksamhet.

Läs mer om hur det startade https://idevision.se/sveg/start

LEDNING för verksamheten  - kopplade till  föreningen SVEG &  fotevikens museum - Vi var en stabil grupp med kunskap.

Denna gruppen har så under 30-40 år varit ledande,  verksamma och medverkat till marinarkeolgiska forskning  och vrakstudier -  gedigen byggande av  skepp och vikingatida miljöer,  - byggande av förening och Museet  verksamhet  samt  moderna miljöer,
 - hanterat Arbetslös projekt för kommunen i Vellinge och Malmö,  -  hanterat flykting  boende och aktivitetsverksamhet i Vellinge kommun.  - Skapa  en av södra Sveriges större vikinga turistaktiviteter och satt Skåne på kartan,  - Skapat en av Vellinge Kommunens största attraktioner. Medverka med bildande av föreningarna Destination Viking Association DVA , EXARC , IMTAL med experimentell arkeologi  levandegörande och turistmål.   - medverka runt hela Europa med , Eu projekt

läs mer om gruppen bakom https://idevision.se/sveg/ledning

Visionens - ingen framtid - tillbakablick

Beklaglig är nu att vi inte ser en lösning  på framtiden  - för en kvalitetssäkra museal verksamheten  - som bygger på kunskap, vetenskap, hantverk  med kvalificerad ledning. - Därav kvarstå tyvärr endast att Foteviken Museum med dessnerlagda  år   kunskap så får sluta här  och behålla sitt goda, rykte   bevara  och vidareförmedla det man gjort  -  digital och i minnena hos oss alla.

 

 läs här om tillbakablick https://idevision.se/sveg/tillbakablick

ALU  Bodarna vid kanalen campen 2 - Lisbeth och toaletter

 

1991 ALU   -  blev man tagen på sängen
Det fanns ingen beredskap för så stora arbetslöshetsgrupper som plötsligen uppstod. Arbetsförmedlingarna gick på knäna. Alu skulle bli räddningen ur situationen. I bl a Malmö blev man tvungna att lösa detta med gigantiska uppsamlingsplatser  med hundratals arbetslösa som samlades under ett tak. Men vad gjorde folket, man spelade kort, biljard fikade – gjord terapihantverk och fördrev tiden. Man kom och gick som man ville. Alu akuten tog hand om sista chansen dvs – en dag kvar till utförsäkring och med ett kryss i rutan kunde man sedan komma och gå  6 månader för att sedan erhålla en ny stämplingsperiod.

 

läs här om ALU tiden https://idevision.se/sveg/alu

1991 Marinarkeolgisk Museum  - Planerna till Fotevikens Museum bildande Vad är det och vad är tanken att det skall bli. Det tar sin början i Undersökningarna vid foteviken 1982 som skulle resultera i bildande av den ideella föreningen Sveg. Sveg som byggde flotten , sökte vrak på havets botten och undersökte dem. Men inte bara de man såg också värdet av de kulturhistoriska lämningarna och dess värde för forskningen och allmänheten.

 läs mer om marinarkeologi https://idevision.se/sveg/marinarkeologi

 1992 utgrävning Knösen 

Här börjar så vår marinarkeologiska verksamhet ta fart efter   utgrävningen av fotevikensskeppen . men nu i vår egen regi

Läs mer om utgrävningen av knösen https://idevision.se/sveg/knosen

Konservering & efterarbete
Pu Hörberg från sjöfartsmuseet i Malmö hade ansvaret för konservering och hantering av alla fynde. detta då vi enbart då  föreningen SVEG var en frivillig organisation 

läs mer om fynd & konservering https://idevision.se/sveg/konservering

KOGGEN  besök & fynd
1992 fick bi besök från tyskaland , Bremenkoggen och sedan gjorde vi vårt eget fynd av skanörskoggen  , en lång och spännande resa 

läs mer om koggen  https://idevision.se/sveg/koggen

 1993 inventering näset & Sverige

Många timmar och år gick åt till att inventera havet kring Falsterbohalvön. Detta skule sedan även leda till projektet inventering Sverige

läs mer om invertering https://idevision.se/sveg/inventering 

  1995 ???sidscan

 läs mer om undersökningar p havets botten https://idevision.se/sveg/sidscan

 

1994???? Uppdraget Kristin kaspersen

Läs mer om kristin kaspersen & TV4 uppdraget https://idevision.se/sveg/uppdraget

1993 campen vid ALU Brygga

läs mer om  var vi håll till https://idevision.se/sveg/camper

 Fotevikens s museum , stiftelsen bildas

  Hur vi gick vidare med verksamheten  https://idevision.se/organisation/fotevikensmuseum

 

 

1993 Putte pissar

Tur vi fanns